SMÅLANDS HUSARER

            Hvetlanda skvadron

                                  

STARTSIDA

AKTUELLT

ARKIV

STYRELSEN

MINNESSTEN

STATYETTEN

MÄSSINGSSEXTETTEN

MEDALJER

TRADITION

VÄRDEGRUND

LÄNKAR

HUBERTUS

SPEC BILDER

UTRUSTNING

FILMER

SPONSORER

GÄSTBOK

BROSCHYR 2013

BROSCHYR 2012

BROSCHYR 2011

Du kan också bli Smålands-husar

Läs HÄR

 

Hvetlanda

skvadron

Pg 487 2974-3

tisdag 10 september 2013 20:03

 

 

 

Operation Stockholm 2012

 

 

13-15 april 2012 genomförde Hvetlanda skvadron Operation Stockholm. Verksamheten innebar studiebesök på platser intressanta för vår militärkulturhistoriska förening. Syftet med operationen var också att öka sammanhållningen bland medlemmarna. Några husarmedlemmar deltog från Staby skvadron samt husartropparna i Säby och Aneby.

 

Snöig lördagmorron

Skvadronen omgrupperade under fredagskvällen med buss till Livgardets kaserner Granhammar i Kungsängen. Uppvaknandet på lördagsmorgonen blev något omvälvande med decimetern snö. Samtidigt som det rapporterades 15 grader varmt och sol från klarblå himmel på Småländska Höglandet.

Lördagsförmiddagen tillbringades på Armémuseum med guidad fokus på Stormaktstiden. En aha-upplevelse för många med hänsyn till en mycket duktig guide. Resterande tid på förmiddagen var det fritt besök med möjligheter till egna studier i det nya upplevelsebaserade museet.

På eftermiddagen tog hovstallmästaren, generallöjtnant Mertil Melin emot på Kungl Hovstallet. Besök i ridhuset och stallet blev det naturligtvis, men också en titt på fordonsparken.

 

Mingel med musketerare

Sen eftermiddag deltog skvadronen i Svea Livgardes Musketerares medaljparad framför Granhammar slott. Efter paraden var det samling på Livgardets mäss för en välsmakande buffé varefter det minglades till sen kväll.

Under söndagsförmiddagen besöktes Kavallerikasern (forna K1) på Lidingövägen. Studiebesöket inleddes med en timmes genomgång av skvadronens huvudsponsor. Det var kanslichefen Olof Karlander, som redogjorde för bakgrunden till dagens Beridna Högvakt och förutsättningarna för dess fortlevnad. Karlander nämnde också sitt intresse för att utveckla samverkan mellan Beridna Högvakten och skvadronen. Detta kommer att tas upp i särskild ordning. Många av husarerna passade också att bli medlemmar i föreningen Beridna Högvakten.

 

Nytt ridhus på Kavallerikasern

Efter denna teori tog kommendanten för Kavallerikasern, major Peter Rosén emot. Information blev det om de nya stallarna, funktion mm. Dessutom informerade major Rosén om planerna för byggnad av nytt ridhus.

Vid samtliga studiebesök överlämnade skvadronchefen skvadronens hedersdiplom med tack för insatsen i Operation Stockholm.

Skvadronen hade båda dagarna möjlighet att inta frukost på Livgardet samt lunch på Kavallerikasern, vilket uppskattades mycket.

Slaskigt var det utanför Armémuseum!

Beridna Högvaktens sadelkammare.

Hovstallmästare Mertil Melin tillsammans med Sara Stork Hv skv och Birger Krafft, Staby skv

Christer Carlsson, Staby skv, Bertil Nilsson, Hv skv, Svante Fridh Aneby husartropp och Nicklas Jacobssob, Säby husartropp.

Chefen Staby skv Monica Arvidsson och Svante Fridh, Aneby husartropp flankerar chefen Svea Livgardes Musketerare Sten Aleman.

Skvadronchefen, Anders Andersson tackar

Kommendanten Kavallerikasern, major Peter Rosén för en intressant guidning.

 

Matsalen Kavallerikasern