SMÅLANDS HUSARER

            Hvetlanda skvadron

                                  

STARTSIDA

AKTUELLT

ARKIV

STYRELSEN

MINNESSTEN

STATYETTEN

MÄSSINGSSEXTETTEN

MEDALJER

TRADITION

VÄRDEGRUND

LÄNKAR

HUBERTUS

SPEC BILDER

UTRUSTNING

FILMER

SPONSORER

GÄSTBOK

BROSCHYR 2014

BROSCHYR 2013

BROSCHYR 2012

BROSCHYR 2011

Du kan också bli Smålands-husar

Läs HÄR

 

Hvetlanda

skvadron

Pg 487 2974-3

lördag 17 maj 2014 23:03

 

 

 

 

Mässingssextettens konsertpremiär

(Vetlanda 201-02-22)

Det var nästan fullsatt, när Hvetlanda skvadrons, Smålands Husarer mässingssextett på hade konsertpremiär på Vetlanda museum. Sextetten med Stefan Larsson som kapellmästare etablerades förra året och var nu mogna för en första konsert.

Militärhistorikern Einar Lyth lotsade publiken genom ett drygt timslångt program med polkor, valser mm, men naturligtvis var betoningen på militära marscher. Lyths kunskap om musiken och sången som framfördes gav publiken en fin övergång från det ena musikstycket till det andra.

Som solist medverkade husaren Dan Silfwerin. Hans medverkan gav naturligtvis en extra tyngd åt konserten inte minst Finska Rytteriets marsch med Zakarias Topelius text Den snöiga nord är vårt fädernes land.

Den militärmusikaliska traditionen i Vetlanda med omnejd har en lång historia. Skede socken var en gång i tiden en stor rekryteringsbas för regementenas musikkårer i Eksjö. Namn som Fleur, Perfect m fl var flitigt förekommande både vid Jönköpings-Kalmar regemente och Smålands husarregemente i Eksjö.

När militärmusikerna inte hade tjänst i Eksjö var det vanligt att de startade mässingssextetter, som spelade vid olika arrangemang i hembygden.

- Det är den traditionen, som vi nu försöker föra vidare, säger sextettens kapellmästare Stefan Larsson. Stefan Larsson. Vi har samlat en stor musikalisk kompetens i sextetten.