SMÅLANDS HUSARER

            Hvetlanda skvadron

                                  

STARTSIDA

AKTUELLT

ARKIV

STYRELSEN

MINNESSTEN

STATYETTEN

MÄSSINGSSEXTETTEN

MEDALJER

Hv skv i media

Karlander Memorial

Plaketter

TRADITION

VÄRDEGRUND

LÄNKAR

HUBERTUS

SPEC BILDER

FILMER

SPONSORER

GÄSTBOK

BROSCHYR 2014

BROSCHYR 2013

BROSCHYR 2012

BROSCHYR 2011

Du kan också bli Smålands-husar

Läs HÄR

 

Hvetlanda

skvadron

Pg 487 2974-3

torsdag 12 mars 2015 14:11

 

 

 

 

Skvadronens Mässingssextett

konsert

2015-02-22

(Vetlanda 2015-02-22)

Det var fullt till sista plats, när skvadronchefen Anders Andersson hälsade välkommen till Hvetlanda skvadrons Mässingssextett konsert på Vetlanda museum. Och succén fullbordades med stående ovationer efter husaren Dan Jakob Silfwerins avslutning med Den snöiga nord är vårt fädernes land.   

Husaren Pär-Olof  Högstedt lotsade publiken genom ett drygt timslångt program med polkor, valser mm, men naturligtvis var betoningen på militära marscher. Högstedts förmåga att fånga publikens intresse vid sin presentation var imponerande.

Hans kunskap om musiken och sången som framfördes gav publiken en fin övergång från det ena musikstycket till det andra.

Som solist medverkade husaren Dan Jakob Silfwerin. Hans medverkan gav naturligtvis en extra tyngd åt konserten inte minst Finska Rytteriets marsch med Zakarias Topelius text Den snöiga nord är vårt fädernes land, men också hans framförande av Vill ni en stjärna se på mig.  

Den militärmusikaliska traditionen i Vetlanda med omnejd har en lång historia. Skede socken var en gång i tiden en stor rekryteringsbas för regementenas musikkårer i Eksjö. Namn som Fleur, Perfect m fl var flitigt förekommande både vid Kungl Jönköpings-Kalmar regemente och Kungl Smålands husarregemente.

När militärmusikerna inte hade tjänst i Eksjö var det vanligt att de startade mässingssextetter, som spelade vid olika arrangemang i hembygden.

- Det är den traditionen, som vi nu försöker föra vidare, säger sextettens kapellmästare Stefan Larsson. Vi har samlat en stor musikalisk kompetens i sextetten.

Länk till konserten https://www.youtube.com/watch?v=KvpKBPSEkLg där Du kan lyssna till hela konserten.